DIALEKTCOACHNING

Här får du svar på några av de vanligaste frågorna om dialektcoachning

Vilka BRukar ha nytta Av Dialektcoachning?

Alla som önskar förbättra eller utveckla en dialekt. Hos en  dialektcoach får du personlig coachning som utformas efter dina unika förutsättningar. Det kan handla om det uttal just du utgår ifrån, och dialektcoachning skiljer sig från vanlig språkundervisning bland annat just för att man jobbar så specifikt med uttalets alla delar. 

Film- och teaterskådespelare. Förberedelse inför audition eller self-tape. Förberedelse samt eventuell coachning under teaterrepetitioner eller inspelning.

Producenter och regissörer.  Dialektstrategi och dialektcoachning inför och under filminspelning samt vid teaterproduktioner.

Voice-over-skådespelare. Dialekter för dubbning av film eller tv/spel eller inläsning av böcker och dylikt. 

Företag, organisationer och privatpersoner. Det kan röra sig om att neutralisera en befintlig svensk dialekt eller att förbättra sin engelska.

VAD JOBBAR MAN MED?

Vilka av dessa delar man jobbar med när man kommer till mig beror på både tidsaspekt, personliga förutsättningar och mål.
Har vi till exempel ett tvåtimmarspass så hinner vi bara de mest avgörande dragen. Har vi däremot mer tid till förfogande, eller om vi kommer att jobba ihop under en hel produktionsperiod, så kommer vi jobba en hel del teoretiskt. När vi jobbar med vokaler och konsonanter går vi igenom IPA-kartorna (internationella fonetiska alfabetet). Med hjälp av dem lär man sig var och hur i munnen man skapar de olika vokalerna och konsonanterna. Vi jobbar också med ljudkurvor för talets toner för att få en pedagogisk och tydlig bild av hur exempelvis olika svenska dialekter låter. Allt detta skapar en djupare förståelse för dialektarbetet, du blir mer medveten om vad som är specifikt för dialekten och hur du ska kunna få ett så bra uttal som möjligt.

För film och teater: 
Vi jobbar dels med den text du har, dels med improvisationer, med olika känslolägen och distraktionsmoment för att på så sätt öva hjärnan att hantera den nyadopterade dialekten även i svårare lägen.      

För företag och organisationer 
Om du är företagskund eller privatperson övar vi med färdiga texter och ledigt tal, om vartannat. Inledningsvis fokuserar vi bland annat på branschspecifika ord som du ofta använder i arbetet för att du ska kunna uttala dessa på bästa sätt. Vi tittar på dina personliga språkliga förutsättningar, lyfter fram styrkor och svagheter så att du kan bli medveten om vilka delar du behöver fokusera extra mycket på. Ofta märker du ganska snart en stor skillnad och kan fortsätta utveckla ditt uttal både på egen hand och med kontinuerlig coachning tills du uppnått ditt mål. 

HUR MÅNGA SESSIONER BEHÖVER MAN?

Hur lång tid det tar att lära sig en dialekt beror bland annat på förkunskaper, önskade mål och hur mycket man kan och önskar träna på egen hand mellan sessionerna.
De flesta gör framsteg på några lektioner, sedan är det personliga förutsättningar och vilken nivå man vill uppnå som avgör hur mycket tid som behövs. Ju mer träning och coachning desto bättre utveckling och finslipning. Inför en audition eller selftape kan det vara ont om tid, men då är ofta replikernas antal begränsade och man kan arbeta specifikt med just dem. Om man sedan får en roll behövs ofta ett mer ingående dialektarbete. Likaså om man som företagare vill få en genomgående förbättring av sitt engelska eller svenska uttal kan ett mer långsiktigt arbete behövas. Beroende på personliga förutsättningar kan en del  klara sig bra på ett par sessioner, andra kan behöva ett par veckor eller månader. 

DINA UNIKA FÖRUTSÄTTNINGAR
Vid vårt första möte går vi igenom vilka önskade mål som finns, vi pratar igenom dina språkliga förutsättningar och sätter upp en plan för just din unika läroprocess.

När jag jobbar med dialektcoachning finns det några typiska drag som jag arbetar med.  Det tar lite olika tid att kunna uttala de vokaler och konsonanter som är typiska för dialekten. Detsamma gäller prosodin, det vill säga intonationen eller ”språkmelodin” och betoning. Om det är en engelsk dialekt du vill lära dig eller förbättra brukar vokaler och konsonanter behöva mycket arbete. Vad gäller svenska dialekter är ofta prosodin väldigt viktig och ibland utmanande. Om man exempelvis talar en sydsvensk dialekt brukar ändringen från tungrots-r till tungspets-r ta tid i anspråk om man ska lära sig en dialekt norr om det sydsvenska området. Detsamma gäller det omvända.